در بسیاری از زمان ها ساخت یک قطعه صاف از پرینت سه بعدی نیازمند عملیاتی است. در این مقاله قصد داریم روش های پولیش و پرداخت قطعات پرینت سه بعدی را مورد بررسی قرار دهیم.
بسیاری از اوقات سطح قطعه پرینت سه بعدی به دست آمده از پرینترهای سه بعدی FDM در شرایط مطلوبی نمی باشد و مشاهده می شود که روی سطح قطعه لایه لایه شده است.
ارتفاع این لایه ها بسته به ضخامت لایه ای که برای آن تعریف شده است متفاوت خواهد بود .برای به دست آوردن یک سطح صاف و تا حد زیادی صیقلی لازم است که پس از عملیات چاپ سه بعدی بر روی قطعه عملیات پرداخت و پولیش انجام شود. این کار علاوه بر زیبایی قطعه موجب بالا بردن کیفیت و دوام قطعه می شود.
این کار به خصوص برای قطعات تزیینی بسیار ضروری است.
برای پولیش کردن قطعات چاپ سه بعدی روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه با این روش ها آشنا می شویم.
فهرست مطالب
برای پولیش کردن قطعات پرینت 3 بعدی می توان از حلال های مایع استفاده کرد. روش کار به این صورت است که باید کل قطعه به مدت یک تا دو ثانیه داخل حلال رفته و خارج شود.
این کار باعث می شود سطح قطعه خورده و صاف شود. این کار می تواند چند بار با فاصله زمانی چند دقیقه ای انجام شود تا به کیفیت مطلوب برسد .
البته در این صورت تغییر اندازه قطعه پس از این عملیات بیشتر خواهد بود و اگر ابعاد کار مهم باشد نباید از این روش استفاده شود.
در مجموعه های مونتاژی اگر از این روش برای پرداخت تک تک قطعات پرینت سه بعدی شده ی خود استفاده شود باید به اتصال قطعات نیز دقت شود .بنابراین باید درصدی قطعات را بزرگتر در نظر گرفت تا پس از پرداخت قطعه ابعاد درستی حاصل شود تا امکان مونتاژ فراهم باشد.
این روش چه زمانی مناسب نیست؟
این روش برای قطعات نازک پرینت نازک و اصلا توصیه نمی شود چون باعث تابیدگی و انحنای قطعه شده و موجب می شود فرم کلی قطعه تغییر کند . همچنین برای قطعات پرینت سه بعدی شده خیلی پیچیده نیز از این روش مناسب نیست چون ممکن است حلال داخل خلل و فرج قطعه باقی بماند و به قطعه آسیب برساند.
برای پولیش قطعات کوچک چه باید کرد؟
برای پولیش کردن قطعات پرینتر سه بعدی که ابعاد کوچکتری دارند می توان از گوش پاک کن استفاده کرد . استفاده از گوش پاک کن و حلال برای هموار کردن جای ساپورت ها هم پیشنهاد می شود . در این روش تا تبخیر شدن کامل حلال نباید به قطعه دست زد چون اثر انگشت باقی می ماند.
حلال فیلامنت چیست؟
برای فیلامنت PLA از حلال کلروفوم صنعتی و برای ABS از استون خالص استفاده کنید .
برای پرداخت قطعه سه بعدی می توان از بخار حلال استفاده کرد. روش کار به این صورت است که باید داخل یک ظرف سربسته ( ترجیحا فلزی یا شیشه ای) مقداری پارچه یا دستمال کاغذی را به حلال آغشته کرد به طوری که تمام محیط داخل ظرف را بپوشاند.
سپس قطعه ی پرینت شده را از کف کار داخل ظرف گذاشته و درب آن را ببندید و یا قطعه را به صورت معلق روی هوا قرار دهید به طوری که بتوان درب ظرف را بست یا با ماده ای پوشاند . به دلیل فرار بودن حلال ها بعد از گذشت مدتی داخل ظرف پر از بخار حلال میشود .
قطعه پس از یک ساعت که داخل بخار حلال بود دارای سطحی تقریبا صاف می شود ولی اگر می خواهید کاملا سطح قطعه صیقلی و صاف شود به مدت یک ساعت دیگر صبر کنید . بسته به ابعاد قطعه و ضخامت برجستگی های روی سطح قطعه ی شما این زمان می تواند کمتر یا بیشتر باشد ولی در هر صورت برای کارهای نازک اصلا پیشنهاد نمی شود . در این روش نیز از دست زدن یا فشار آوردن به قطعه تا خشک شدن کامل آن پرهیز کنید .
برای پولیش و پرداخت قطعه سه بعدی می توان از سنباده نیز استفاده کرد . از این روش بیشتر برای قطعات ساده و بزرگ و بدون پیچیدگی استفاده می شود . سنباده ها بسته به سختیی که دارند درجه بندی می شوند که این سختی ها با یک عدد که نشان دهنده ی سختی و نرمی سنباده ها هستند معلوم می شود.
هرچقدر این اعداد کمتر باشند سنباده خشن تر است . برای همین موضوع اگر می خواهید قطعات پرینتی خود را با سنباده صیقلی کنید ابتدا از سنباده های سخت تر ( سنباده 80 تا 150 ) استفاده کنید سپس برای بدست آوردن سطحی مطلوب از سنباده ی نرم ( سنباده 400 تا 200 ) استفاده کنید. قطعاتی که با مواد ABS پرینت شده اند خیلی راحت تر از قطعاتی که با مواد PLA پرینت شده اند سنباده می خورند.
هنگام سنباده کاری برای پرداخت قطعه سه بعدی سعی کنید این کار را سریع و پشت هم انجام ندهید چون به دلیل گرمای تولید شده ناشی از اصطحکاک سطح کار شما پوسته می کند و به کیفیت دلخواه شما نمی رسد . سعی کنید سنباده زدن را با فواصل زمانی انجام دهید و از سنباده ی خیس استفاده کنید . حتی می توانید برای پرداخت کردن قطعات PLA آن ها را زیر آب سنباده بزنید . اگر ابعاد قطعه ی پرینت شده برای شما خیلی مهم است قبل از پرینت کمی ابعاد قطعه را بزرگتر کنید که پس از سنباده کشیدن و برداشتن لایه ای از روی آن به مشکل برنخورید . ضمنا هنگام جی کد گرفتن قطعه خود و آماده کردن آن برای پرینت سه بعدی تعداد سقف و کف و دیواره ی پرینت خود را افزایش دهید ( حداقل 1 عدد ) تا پس از سنباده کاری و برداشتن لایه ای از قطعه ی خود سطح کار سالم باشد و اینفیل کار مشخص نشود .
پس از اتمام سنباده زدن , قطعه را با آب و صابون بشویید تا اضافات و پودرهای به جا مانده از سنباده زدن از روی آن پاک شود و اگر نیاز بود دوباره با سنباده پرداخت کنید.
برای پرداخت قطعات سه بعدی و از بین بردن لایه های آن می توانید قطعات را بعد از پرینت بتونه و رنگ کنید .
برای بتونه کردن می توانید از بتونه پلاستیک یا بتونه ی همه کاره استفاده کنید ولی بهترین بتونه ای که می توان نام برد , بتونه فوری رنگ اتومبیل هست که به بتونه سنگی معروف است .
زمان خشک شدن این بتونه کم و سنباده خوری بالایی دارد , ضمنا بعد از بتونه کاری پودر خیلی کمی از خود به جا می گذارد . اسپری های بتونه هم در بازار وجود دارد که البته استفاده از آن ها نیاز به مهارت بیشتری دارد .
برای رنگ کاری قطعات و پرداخت قطعه سه بعدی بهتر است ابتدا یک یا دو دست اسپری پرایمر به عنوان آستر روی کار زده شود سپس عملیات رنگ آمیزی را انجام دهید.
برای رنگ آمیزی می توانید از اغلب رنگ ها و اسپری ها استفاده کنید ولی رنگ های آکرلیک پوشش دهی بهتر و ماندگاری طولانی تری را نسبت به بقیه رنگ ها دارند و امکان خورندگی در آن ها به حداقل میزان خود است .
اگر می خواهید از اسپری های رنگی استفاده کنید بهتر است از اسپری های مخصوص رنگ آمیزی اتومبیل استفاده شود . این اسپری ها که معمولا هم ساخت کشور های خارجی می باشند دارای رنگ دانه های بهتری هستند و پوشش دهی مناسبی را برای سطح شما ایجاد می کنند .
مرکز سه بعدی پارسیان به عنوان یکی از مراکز با سابقه در حوزه خدمات پرینت سه بعدی در کرج ، تهران و سایر شهرها و همچنین نمونه سازی محصولات شناخته می شود. به همین جهت شما عزیزان می توانید برای پرینت و یا طراحی قطعه مورد نظرتان در همین صفحه و یا از طریق صحفه اصلی سایت با ما در ارتباط باشید.
بسیار مطلب جامعی بود و به همهی روشها اشاره کردید. ممنون