فهرست مطالب
در پاسخ به پرسش هیدروگرافی چیست می توان گفت هیدروگرافیک (Hydrographic) = آبنگاری ، واتر ترانسفر(Water Transfer Printing) = چاپ انتقال با آب ، نام های این فرایند هستند.
فرآیند چاپ انتقال با آب، به طور ابتدایی برای تزئین قطعات وسایل نقلیه ، ازجمله داشبورد وتزئینات ماشین تا قطعات و اشیاء کوچک مانند کلاه دوچرخه و موتورسیکلت کاربرد داشته است.
از آنجایی که فیلم به انواع بسترها ، از جمله پلاستیک، فایبر گلاس، چوب، سرامیک، فلز و شیشه ، قابل اعمال است، درنتیجه این فرایند روشی کارآمد در چاپ طرح بر روی هر شیئی با قابلیت غوطه ور شدن در آب ، بوده و امروزه از کاربردهای گسترده ای در تمامی صنایع برخوردار است.
دستگاه هیدروگرافیک یا چاپ آبی که یک فرایند دکوراتیو سه بعدی است، اولین بار در سال 1984 در کشور آمریکا ساخته شد.
از دستگاه هیدروگرافیک که به نام های دستگاه تصویر برداری آبی و چاپ مکعب نیز معروف است، میتوانیم برای چاپ طرح های هندسی مختلف، تزئین قطعات کلاه ایمنی و داشبورد ماشین استفاده کنیم.
هیدروگرافیک یا چاپ هیدروگرافی فرایند پیچیده ای ندارد و دستگاه هیدروگرافی از یک وان تشکیل میگردد که قابلیت چرخش آب را داشته باشد ، این دستگاه با نام های وان هیدروگرافیک ، دستگاه هیدروگرافیک ، حوضچه هیدروگرافیک ، کربو هیدرات ، واترترانسفر ، چاپ آبی ، چاپ غوطه وری ، چاپ انتقال آب ، تصویربرداری انتقال آب ، فرو بردن آبی شناخته شده است ( لازم به ذکر است این مطلب صرفا یک مقاله آشنایی با تکنولوژی هیدروگرافی است و مرکز خدمات پرینت سه بعدی پارسیان هیچگونه فعالیتی در این زمینه ندارد).
چگونه هیدروگرافی کنیم ؟
مراحل انجام کار با دستگاه هیدروگرافیک به شش بخش تقسیم میشود که به برسی آنها میپردازیم:
چاپ فیلم: در ابتدا، باید طرح مورد نظر بر روی فیلم های هیدروگرافیک چاپ شود
کوت ماده اولیه: در این قسمت، ماده اولیه را بر روی جسم مورد نظر کوت میکنیم
فعال سازی: در این طرح روی سطح آب گذاشته میشود، با اینکار فیلم به سطح آب منتقل میشود
انتقال جوهر: در این مرحله، طرح موجود بر سطح آب، به سطح جسم منتقل میشود
شست و شو: تمامی اجسام غوطه ور بر آب توسط ماشین شست وشو اتوماتیک شسته میشوند
کوتینگ ماده ی شفاف: کوتینگ به عنوان ماده ای شفاف بر روی جسم کوت شده و باعث پایداری چاپ میشود
دستگاه هیدروگرافیک دارای کاربرد وسیعی است و بر روی طیف وسیعی از اجسام مختلف قابل اجرا می باشد، فیلم های هیدروگرافیک بر روی سطوح مختلفی مانند پلاستیک، فایبرگلاس، چوب، فلز، و سرامیک قابل اجرا هستند.
ساخت فیلم
هیدروگرافی فرآیند پیچیده ای ندارد و در گذشته با استفاده از دستگاه روتوگراور اقدام به چاپ بر روی پلی وینیل الکل می کردند. (در اکثر مواقع پلی وینیل الکل در بازار براحتی یافت می شود و دقیقا شکل آن مشابه رول های کاغذ میباشد)
دستگاه قدیمی تر ساخت فیلم هیدروگرافی چیز عجیبی نیست و شما آنها را در صنعت چاپ روزنامه به وفور دیده اید اما برخی از شرکت های فروشنده فیلم های چاپ هیدروگرفی آن را فرآیندی پیچیده و پر هزینه به شما معرفی میکنند تا جایی که در تماس تلفنی با یکی از شرکت های سازنده هزینه خرید دستگاه ناشناخته خود را همراه با کاغذ چاپ بالغ بر 150 میلیون تومان تومان ارزیابی کردند .
در حال حاظر دستگاه های چاپ دیجیتال برای این کار طراحی شده است و شما براحتی با استفاده از یک کامپیوتر + دستگاه چاپ + کاغذ پلی وینیل الکل و یک وان آب میتوانید براحتی تمام فرآیند مربوط به چاپ را انجام دهید .
این مورد نیز همچون مبحث آبکاری فانتاکروم در دست شرکت هایی افتاده است که بشدت به دنبال منافع خود و کسب سود مضاعف به علت ناآگاهی افراد میباشند تا با ایجاد بازاری بسته برای خود فرصت ایجاد نمایند .
نکته : فیلم هیدروگرافی بر روی پلی وینیل الکل (PVA) پرینت گرفته می شود و بسیار به رطوبت و درجه حرارت حساس است ، شرایط انبارداری آن باید مناسب باشد تا پایداری و طول عمر بالایی داشته باشند .
دستگاه چاپ هیدروگرافی چیز عجیبی نیست و همانطور که در تصویر اصلی صفحه مشاهده میکنید و در تصویر پیوست پایین نیز قابل مشاهده میباشد برای چاپ از یک پرینتر + کاغذ + ظرف آب استفاده میگردد .در صورت تهیه پرینتر و کاغذ پلی وینیل الکل PVA 90 درصد کار انجام شده است و حوضچه آب تنها در موارد چاپ صنعتی نیاز به هزینه کرد دارد که آب هم با سفارش به کانال ساز محل و تهیه یک پمپ آب براحتی قابل حل میباشد .
نکاتی که در مورد چاپ هیدروگرافی در مبحث صنعتی باید بدانید :
بعد از چاپ هیدروگرافی و خشک شدن آن نیاز به یک تثبیت کننده است ، چرا که سطح به برخورد و ساییدگی بشدت حساس میباشد که باید برای این کار از عایق Coating استفاده کنید Super Clear بشدت در این امر موثر میباشد.