ساخت خانه با پرینتر سه بعدی ! شاید این جمله در نگاه اول کمی عجیب و تا حد زیادی غیر قابل باور باشد. اما در دنیای امروزی ، این موضوع به واقعیت رسیده است.
پرینت سه بعدی خانه ، جدید ترین روش ساخت و ساز است که نتایج جالب و حیرت انگیزی را به همراه داشته است.
در این مقاله با تعدادی از پروژه های موفق ساخت خانه با پرینتر سه بعدی آشنا می شویم.
فهرست مطالب
در جدید ترین گزارش ها ، شرکت اپیس کور ادعا میکند موفق به ساخت ساختمانی در دبی شده است که بزرگترین بنای ساختهشدهی جهان با بهره گیری از تکنولوژی چاپ سهبعدی است.
این شرکت آمریکایی ، مدعی است پروژهای را به ثمر رسانده است که بزرگترین ساختمان جهان با استفاده از فناوری پرینت سه بعدی است.
این ساختمان پرینت شده در دبی واقع شده است و سازهی اصلی یک ساختمان اداری را تشکیل میدهد . هرچند نیروی انسانی نیز در ساخت آن دخالت داشته است، اما پیاده سازی اصلی آن با استفاده از چاپگر سه بعدی به مرحله ساخت رسیده است.
این ساختمان اداری دارای دوطبقه به ارتفاع حدود ۹/۵ متر است و زیر بنایی نزدیک به ۶۴۰ مترمربع دارد.
روش ساخت این سازه نیز مشابه با سایر ساختمانهایی است که با روش پرینت سهبعدی ساخته شدهاند؛ بدین صورت که ملات سیمان ازطریق نازل و بهصورت لایهبهلایه ریخته شده و ساختار اصلی این سازهی اداری را تشکیل داده است.
بهدلیل وسعت این پروژه ، دستگاه پرینتر سهبعدی توسط جرثقیل جابهجا شده است.
مدت زمان ساخت این سازه سه هفته به طول انجامیده است و تنها سه نیروی انسانی از شرکت اپیس کور در اجرای این پروژه شرکت کرده اند.
بدون شک ساخت بزرگ ترین بنای ساختمانی با پرینتر سه بعدی در دبی گامی رو به جلو در صنعت معماری با فناوری ساخت سهبعدی به شمار می رود ، هرچند باید دوباره یادآوری کنیم که اجرای آن بدون بهرهگیری از نیروی انسانی ممکن نبوده است.
ناگفته نماند بهمنظور استحکام بیشتر سازه و اجرای فونداسیون، نصب درها، پنجرهها و سقف، انجام سیمکشی و کارهای مانند آن، میلگرد و ملات دستساز در این پروژه به کار رفته است.
نقش پرینت سه بعدی در دنیای معماری روز به روز پر رنگ تر می شود و شاید در آینده ای نزدیک شاهد ساخت سازه های مسکونی با این روش باشیم.
ناسا در سال ۲۰۱۵ با برگزاری مسابقه ای سعی داشت بهترین طرح خانههای مصنوعی برای اولین ساکنین سیاره مریخ را پیدا کند و پروژه ساخت خانه در مریخ با پرینتر بعدی را دنبال کند .
حال پس از ۳ سال و مشاهده مدلهای گوناگون این مرکز فضایی موفق شده پنج طرح نهایی برای این مسابقه را انتخاب کند.
ناسا با همکاری دانشگاه بردلی ایالت ایلینوی آمریکا به بررسی ۱۸ مدل پرداخته است که توسط تیمهای مختلف در سرتاسر دنیا با بهره گیری از نرم افزارهای گوناگون طراحی گشته است .
به گزارش TechCrunch، این برنامه جزئیات فراوانی از ساختمان موردنظر طراحان را به نمایش میگذارد.
از نکات مهم لحاظ شده در مسابقه این است که زیستگاه طراحی شده توسط شرکت کنندگان باید از ضخامت دیوار مناسب، سیستم گرمایشی قوی و تکنولوژی کنترل فشار لازم برخوردار باشد و بتواند در برابر شرایط سخت مریخ دوام آورد.
قرار است که به هر کدام از این پنج تیم برای رسیدن به فینال، ۲۰ هزار دلار جایزه داده شود. در حالی که دو تیم برندهی این مسابقه هر کدام ۲۱ هزار دلار دیگر نیز به جایزههایشان اضافه خواهند کرد.
یکی از این تیم ها Zopherus نام دارد و زیستگاه طراحی شده توسط آنها قرار است توسط یک پرینتر سه بعدی تولید شود.
بدین صورت که کاوشگرهای موجود در سطح مریخ به جمعآوری متریال برای ساخت و ساز میپردازند و پرینتر سه بعدی شده از همان مصالح برای تولید ساختمان استفاده خواهد کرد.
AI. SpaceFactory هم سیلندرهایی به عنوان زیستگاه طراحی کرده که میتواند از بیشترین فضای موجود در سطح مریخ استفاده کند.
تیم Kahn-Yates که موفق شده مقام سوم را کسب کند زیستگاههایی طراحی نموده که در دیوارهایشان نقاط نیمه شفافی تعبیه شده است. این نقطهها که به منظور مقابله با طوفانهای شنی بزرگ تعبیه شدهاند، به نور اجازه ورود می دهند.
SEArch+/Apis Cor نام گروه دیگری از نیویورک است و سیستم طراحی شده توسط آنها هم نورگیر است اما قادر است که مقاومت خوبی در برابر تشعشات مختلف از خود نشان دهد.
تیم دانشگاه نورتوسترن Norwth western ایالت ایلینوی طرحی کروی آفریده که توسط پرینتر سه بعدی موجود در سطح مریخ در زمانی زمانی کوتاه آن را تولید می کند .
اکنون قرار است مدلهای کوچکتری از طرح این پنج تیم یاد شده پرینت سه بعدی شود تا مشخص گردد طرح کدامیک از آنها میتواند در سطح مریخ کارايی بیشتری از خود نشان دهد.
اخیراً جمعی از قانونگذاران و متخصصان حوزه فضایی اعلام کرده اند به علت مسائلی همچون برنامه ریزی ضعیف و فقدان بودجه کافی، برنامه های ناسا برای سفر به مریخ تا سال ۲۰۵۰ میلادی به تعویق خواهند افتاد.
کشور آمریکا که پیشتر در نظر داشت تا سال ۲۰۳۰ میلادی روی کره مریخ قدم بگذارد حالا به خاطر فقدان بودجه مجبور است که ۳۲ سال برای تحقق این هدف صبر کند.
حال اگر این اتفاق رخ دهد، کارشناسان ناسا میتوانند امیدوار باشند که بشر به سرعت میتواند زیستگاههایی برای زندگی خود در کره مریخ بیافریند.
شاید در زمان فعلی ، نتوان پرینتر سه بعدی را جایگزین واقعی روش های ساخت فعلی ساختمان و خانه دانست اما با پیشرفت تکنولوژی و همچنین سرمایه گذاری بیشتر شرکت های بزرگ قطعا در آینده ای نه چندان دور در مورد ساخت خانه با پرینتر سه بعدی بیشتر خواهیم شنید.
مرکز سه بعدی پارسیان به عنوان یکی از مراکز با سابقه در حوزه خدمات پرینت سه بعدی کرج ، تهران و دیگر شهرها و همچنین نمونه سازی محصولات، هر ساله با سفارشات متعددی در صنایع مختلف از طرف مشتریان گرامی رو به رو می شود که همگی آنها گواه از این موضوع دارند که آهسته آهسته این تکنولوژی تولیدی مدرن از جایگاه بهتری در صنعت کشورمان و دیگر کشورها بهره مند خواهد شد.
نویسنده : هومن لادن
نفش پرینت سه بعدی در معماری داخلی